Lär känna Emil Mossberg, frontend-utvecklare hos oss på Vaimo. Ta reda på varför han valde att arbeta här och om hur han med sitt arbete hos oss kunnat göra en karriär av sitt stora intresse. 

Varför valde du Vaimo som arbetsgivare?

Jag hade ingen arbetslivserfarenhet eller formell utbildning som utvecklare, inte heller någon erfarenhet av e-handelsbranschen innan jag kom i kontakt med Vaimo. Men av någon anledning trodde de på mig som person eftersom de gav mig möjligheten att börja arbeta som frontend-utvecklare. Vaimo verkade vara en fantastisk arbetsplats med värderingar som matchade mina egna. Och e-handelsbranschen är ett snabbt växande område med många intressanta områden att arbeta med.

Kan du berätta historien om karriärvägen som fick dig dit du är idag?

Jag har en bakgrund inom lantbrukssektorn med en Master i företagsekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Som ni hör, inte ens i närheten av digital handel. Under min Masterexamen gick jag dock en kurs i Java-programmering och undrade direkt varför jag inte hade studerat datavetenskap hela tiden. Efter min examen arbetade jag några år inom ekonomi, men jag spenderade ett stort antal timmar av min fritid åt att lära mig kod. Därför är jag tacksam för att Vaimo valde att ”hire for attitude, train for skill”, för det har inneburit att jag kunnat omvandla min hobby till min karriär.

Vad är det bästa med ditt jobb som frontend-utvecklare?

Det bästa med mitt jobb är att få jobba med utveckling, både den problemlösning som programmering innebär och även att se funktionerna som man jobbar med växa fram. Jag gillar verkligen processen att lyssna på en kund som beskriver en GUI-funktion de behöver, förvandla den till kod, visa funktionen för kunden och se att de är nöjda med det du har skapat. Att lägga mycket tid på att utveckla innebär också att du förbättras som utvecklare hela tiden och att lösa problem som du inte kunde lösa tidigare är tillfredsställande.

Det bästa i mitt nuvarande projekt, som är hos Lantmännen, är att få arbeta med utveckling mot lantbruksnäringen. Detta är givetvis eftersom jag har en bakgrund och intresse för lantbruk och som jag beskrev tidigare har jag arbetat inom det området i min tidigare karriär. Det är alltid roligt att kunna kombinera olika intressen i ett och samma projekt.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Jag bor i de värmländska skogarna, fyra timmar väster om Stockholm. Jag har stora möjligheter att göra det jag tycker bäst om när jag inte jobbar, vilket är att spendera tid i naturen. Mestadels tillsammans med min flickvän, dotter och hund. Vi spenderar mycket tid i skogarna, som bokstavligen finns precis utanför vårt hus. Jag är också ett stort fan av traillöpning, något som jag tycker är bäst att göra i skogen. När jag inte är ute gillar jag att läsa skönlitteratur, spela brädspel eller titta på film.

Hur stödjer Vaimo som arbetsgivare balansen mellan arbete och fritid?

För mig är vår “arbeta hemifrån-policy” avgörande för att ha en bra balans mellan arbete och privatliv. Det innebar att jag kunde flytta från Stockholm, efter att vi fått barn, för att bo på landsbygden närmare mina föräldrar och jag kunde fortfarande behålla mitt jobb i Stockholm. Det betyder att jag kan arbeta hemifrån för det mesta och inte behöver lägga tid på att pendla, tid som kan läggas på mer produktiva saker. Det betyder också att de gånger jag åker till Stockholm så är det extra kul att få besöka kontoret och träffa mina kollegor fysiskt.

Varför skulle du rekommendera någon att jobba på Vaimo?

När jag började på Vaimo var jag orolig för att andra utvecklare inte skulle vilja hjälpa mig och trodde att jag ställde dumma frågor. Men det har aldrig hänt under mina år inom företaget. Istället har jag upplevt en miljö där utvecklare hjälper varandra om du har fastnat med ett problem kommer andra att hjälpa dig att lösa ditt problem utan att någonsin säga att det är något du egentligen borde känna till. Arbetsmiljön på Vaimo har hjälpt mig att lära mig massor av nya saker och jag ser fram emot att utvecklas  ännu mer i framtiden. Jag tror att kulturen, människorna och arbetsmiljön som Vaimo erbjuder är något som alla utvecklare skulle älska att vara en del av.